Chokladmousse"muffins" med hallon

Jag gjorde två st hallonmoussetårtor till ett tillfälle och den ena formen var lite mindre än den som står i receptet så jag gjorde 4 st mindre i en muffinsplåt för att se om det blev bra.

Det blev bra och jag gillade den veckade kanten som muffinsformarna gjorde runtom. Man kan nog halvera receptet för att det inte ska bli så många :)

Botten
2 ägg
1 ½ dl strösocker
100 g smör, smält
¾ dl kakao
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
1 ½–2 dl hallon, frysta

Chokladmousse
1 ½ dl vispgrädde
250 g mörk choklad, hackad
½ dl strösocker
½ dl vatten
3 äggulor
3 ½ dl vispgrädde (vispas)

Garnering
ca 25 g mörk choklad, hyvlad

GÖR SÅ HÄR

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Lägg i höga (pappers)muffinsformar i en muffinsplåt, (jag använde en för americanska muffinsar)

3. Smula sönder de frysta hallonen och strö dem över smeten. Grädda plåten mitt i ugnen i ca 20 min. Dom ska vara fasta, men lite kladdiga. Låt dom kallna i formarna.

4. Chokladmousse: Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet.

5. Koka upp socker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet.

6. Vispa grädden lätt och blanda den försiktigt med äggsmeten och chokladsmeten. Bred ut moussen över bottnarna. Ställ plåten i frysen i ca 3 tim. Ta fram muffinsplåten, strö över hyvlad choklad och servera dom rumstempererad. Ta ev loss pappersformarna. Förvara kakorna i kylen.

 
(Lite grynig chokladmousse men det påverkade inte smaken)