Chokladmoussetårta med hallon

Som vanligt så surfade jag runt och tittade på olika bakningssidor och hittade ett recept som jag tänkte att jag måste prova baka och bjuda mina kollegor på fredagsfikat.

Då jag var lite osäker på ett moment så provbakade jag en tårta dagen innan för att se hur man skulle göra för att få ett bra och gott resultat. Denna var inte så svår att göra men jag var lite osäker ett tag om botten verkligen blev bra, jag tyckte att den var lite för lös i koncistensen men den visade sig vara rätt.

 

 

 

 

Botten
2 ägg
1 ½ dl strösocker
100 g smör, smält
¾ dl kakao
1 nypa salt
1 tsk bakpulver
1 ½ dl vetemjöl
1 ½–2 dl hallon, frysta

Chokladmousse
1 ½ dl vispgrädde
250 g mörk choklad, hackad
½ dl strösocker
½ dl vatten
3 äggulor
3 ½ dl vispgrädde (vispas)

1. Sätt ugnen på 200 grader. Vispa ägg och socker pösigt i en bunke. Tillsätt smör och kakao. Blanda ihop salt, bakpulver och vetemjöl och blanda ihop allt till en slät smet.

2. Kläm fast ett bakplåtspapper i botten på en form, 18–20 cm, med löstagbar kant. Klipp en bred remsa av ett bakplåtspapper och klä kanten med det. Bred ut smeten i formen.

3. Smula sönder de frysta hallonen och strö dem över smeten. Grädda kakan mitt i ugnen i 25–30 min. Den ska vara fast, men lite kladdig. Låt den kallna i formen.

4. Chokladmousse: Koka upp grädden i en kastrull. Häll den över chokladen i en skål och rör om till en slät smet.

5. Koka upp socker och vatten. Stäng av plattan. Tillsätt äggulorna och vispa kraftigt med en elvisp till en krämig smet.

6. Vispa grädden lätt och blanda den försiktigt med äggsmeten och chokladsmeten. Bred ut moussen över bottnen. Ställ kakan i frysen i 3–4 tim. Ta fram kakan, strö över hyvlad choklad och servera den rumstempererad. Förvara kakan i kylen