Kolagömmor

15-18 st
 
150 g smör, rumsvarmt
1 1/2 dl socker
1 dl havregryn
1 ägg
1 1/2 tsk bakpulver
3 dl mjöl
 
Kolasmet:
100 g smör, rumsvarmt
1/2 dl ljus sirap
1 dl socker
1 msk kakao
 
Sätt ugnen på 180 grader
Blanda ihop alla ingredienser till en deg
Forma 15-18 bollar och lägg i folieformar på 5-6 cm i diameter
Gör en fördjupning i varje boll och tryck ut den upp på kanterna i formen
Grädda akakorna mitt i ugnen i 12 - 15 minuter, de ska få lite färg
 
Kolasmeten:
koka ihop alla ingredienser i en kastrull och låt småputtra i 8 - 10 minuter (Ju längre det kokar desto hårdare blir kolan)
Häll kolasmeten i kakorna och ställ in i kylen en stund så kolan stelnar, förvara sen i en tätslutande burk i rumstemp